'Hulpverleners faalden bij gezin gedode moeder Steenwijk'

ANP

Hulpverleners hebben gefaald bij een gezin met vier kinderen uit Steenwijk waarvan de moeder vorig jaar werd doodgestoken. De vader doodde de vrouw voor de ogen van een van de kinderen.

Volgens de Inspecties Jeugdzorg, Gezondheidszorg en Veiligheid en Justitie rammelde de hulpverlening aan het gezin aan alle kanten. Het gaat over hulp van Bureau Jeugdzorg Overijssel en jeugdhulporganisatie Vitree. De hulp die werd geboden, was van onvoldoende of matige kwaliteit.

"De kinderen hebben van de afdeling jeugdbescherming van Bureau Jeugdzorg Overijssel niet de hulpverlening gekregen die zij nodig hadden om zich onbedreigd te kunnen ontwikkelen", staat in het rapport (pdf).

Huisverbod

Sinds 2007 waren hulpverleners betrokken bij het gezin uit Steenwijk. De vader mishandelde de moeder, het gezin had schulden en met de kinderen ging het niet goed op school. 

De man had vlak voor de fatale steekpartij een huisverbod gekregen. Hij werd in november veroordeeld tot tien jaar cel en tbs met dwangverpleging.

Volgens de inspecties moeten Bureau Jeugdzorg Overijssel en Vitree verbeteringen doorvoeren. Over een half jaar volgen onverwachte inspecties om te kijken hoe het gaat binnen de organisaties.

STER Reclame