Tesla-baas Elon Musk presenteert de nieuwe batterijen AFP

Elektrische-automaker Tesla heeft nieuwe batterijen gepresenteerd voor stroomvoorziening op grote schaal. Het bedrijf noemt zich nu geen automaker meer, maar "producent van innovatieve energieproducten".

Thuisgebruik

Voor consumenten in de VS komt deze zomer de herlaadbare Powerwall-batterij beschikbaar in twee modellen: een van 7 kilowatt-uur en een van 10 kilowatt-uur, dat is genoeg om een gemiddeld huishouden een dag van energie te voorzien.

De kleine kost 3000 dollar. De producten zijn vooralsnog alleen voor de Amerikaanse markt.

Volgens Tesla is de kleinere variant geschikt voor het ondersteunen van het huidige energiesysteem.  De 10 kilowatt-uur-versie is bedoeld als backup.

De batterijen worden van energie voorzien door zonnecellen, die apart moeten worden gekocht.

De Powerwall-batterij die in huis kan worden opgehangen AFP

Winkels

De Powerpack moet nog veel meer kunnen. Dat systeem, leverbaar in blokken van 100 kilowatt-uur, kan complete bedrijven voorzien van stroom.

Volgens Musk zijn de systemen van 500 kilowatt-uur tot meer dan 10 megawatt-uur op grote schaal te gebruiken. Diverse Amerikaanse winkels maken er volgens hem al gebruik van.

Niet uniek

“De batterij die Tesla vandaag heeft gepresenteerd is niet uniek." Dat zegt Fokko Mulder, professor aan de TUDelft. "Daarnaast is het opvallend dat Tesla batterijen gebruikt die vooral geschikt zijn voor mobiele toepassingen. Wel is het goed dat Tesla hiermee bezig is, want het opslaan van energie wordt steeds belangrijker.”

Musk zegt dat hij met de batterijen de wereld wil gaan veranderen. Die uitspraak is volgens Mulder niet onrealistisch. "Het is wel zo dat Tesla dit niet alleen kan doen. Er moet dus nog veel meer gebeuren.” 

Verdienen

De kosten voor de systemen vallen volgens analistenbureau Green Tech Media lager uit dan verwacht. Wel vraagt het bureau zich af of er voor Tesla fatsoenlijk aan te verdienen is, als het systeem eenmaal in huis is gehaald en draait.

Daarnaast zijn er volgens Green Tech Media genoeg betaalbare backup-alternatieven.

STER reclame