NOS Nieuws

'Universiteit' en 'hogeschool' worden beschermde termen

Niet iedere onderwijsinstelling mag zich straks nog universiteit of hogeschool noemen. Minister Bussemaker bereidt een wet voor waardoor namen en graden in het hoger onderwijs worden beschermd.

De wet staat inmiddels op de website internetconsultatie.nl. Burgers kunnen er tot en met eind mei op reageren. Daarna gaat hij naar de Raad van State en de Tweede Kamer. Bussemaker hoopt dat hij dat ergens rond september volgend jaar kan ingaan.

Misbruik

Bussemaker komt met haar plan na incidenten met instellingen die zich voordoen als erkende universiteiten of hogescholen en geldige diploma's beloven, terwijl die in werkelijkheid niets waard zijn.

In 2013 kreeg de Alhuraa University in Den Haag een boete wegens oplichting en valsheid in geschrifte. De instelling had ruim honderd mensen ten onrechte een bachelor-, master- of doctorsgraad gegeven.

Bussemaker spreekt van oplichting. "Dit soort organisaties maken misbruik van de goede naam van het Nederlandse hoger onderwijs. Ze vragen geld en tijd van studenten voor een diploma dat niets waard is. Dat mag niet onbestraft blijven. Het heeft al veel te lang geduurd."

Kleuteruniversiteit

Instellingen die naar aanleiding van de nieuwe wet een andere naam moeten kiezen, zijn onder meer de Hogeschool Geesteswetenschappen in Utrecht en het Dutch University College in Wilp.

Namen die wel mogen blijven bestaan zijn de Kleuteruniversiteit en de Universiteit van Nederland, die geen inschrijving vragen en geen graden afgeven.

Ook Volksuniversiteiten en –hogescholen mogen hun naam behouden, omdat het maatschappelijk gevestigde instituten zijn die deze naam al lang dragen.

Bussemaker: 'universiteit' en 'hogeschool' worden beschermde termen

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl