Willem-Alexander en Maxima in Bonaire

Het was dit jaar voor de tweede keer geen Koninginnedag op 30 april en dat blijft nog steeds een beetje wennen. Zeker op Bonaire, want Koninginnedag viel daar altijd samen met het culturele festival Dia di Rincon. Toch stond de dag daar in het teken van de Oranjes, want Willem-Alexander en Máxima zijn er op bezoek.

Opvallend was dat koning Willem-Alexander zich voor de gelegenheid had aangepast aan de plaatselijke kledinggebruiken. Geen pak of overhemd voor de koning, maar een 'wayabera'. Dat is een katoenen hemd dat over de broek gedragen kan worden.

Geen vrije dag

Dia di Rincon is een feestdag die ruim 25 jaar geleden in het leven werd geroepen door Francisco 'Broertje' Janga, politicus, schrijver, cultuurliefhebber en inwoner van Rincon. Op Dia di Rincon laten de inwoners hun tradities, cultuur en gewoonten zien. Rincon heeft een eigen vlag en is het oudste dorp van Bonaire. 

Dia di Rincon wordt, net als vroeger Koninginnedag, op 30 april gevierd. Willem-Alexander grapte dat het "op een of andere manier nooit mogelijk was om hier te zijn". Hij keek al lang uit naar de mogelijkheid om het feest bij te wonen. "Het is meer dan de moeite waard om hier te komen", zei Willem-Alexander bij aankomst.

Omdat dat festival altijd samenviel met Koninginnedag, was 30 april ook een vrije dag. Maar sinds de invoering van Koningsdag is dat veranderd en daar zijn veel mensen op Bonaire niet blij mee. Het Rijksbestuur beloofde eerder dat 30 april een vrije dag zou blijven, maar daar heeft minister Plasterk een stokje voor gestoken. "Opnieuw maakt Nederland het ons moeilijk", is een veelgehoorde reactie op het eiland.

Morgen is het koningspaar bij SAIL Aruba, dat in het teken staat van 200 jaar Koninkrijk. Verder bezoeken de koning en de koningin een aantal projecten van het Oranjefonds.

STER reclame