AFP
NOS Nieuws

Minsk-viertal beetje positief over Oost-Oekraïne

Rusland, Duitsland, Frankrijk en Oekraïne zien "enige vooruitgang" wat betreft de wapenstilstand in het oosten van Oekraïne. Volgens Rusland blijkt dat uit telefonisch overleg van Vladimir Poetin, Angela Merkel, François Hollande en Petro Porosjenko.

Volgens het Kremlin zien de vier leiders ook vooruitgang bij het terugtrekken van zware wapens uit de regio. Dat was een van de afspraken die ze in februari maakten in de Wit-Russische hoofdstad Minsk.

In het telefoongesprek veroordeelden de leiders volgens Duitse media schendingen van het staakt-het-vuren en eisten ze nog eens dat de wapens onmiddellijk worden neergelegd.

Bewegingsvrijheid

Verder spraken ze nog eens af dat de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa een centrale rol moet spelen bij het controleren van het bestand.

Ze eisen bewegingsvrijheid voor de waarnemers van de OVSE. Eind vorige maand beschuldigde de organisatie Oekraïense militairen ervan het werk van de waarnemers te hinderen.

Sinds het staakt-het-vuren op 15 februari inging, is het vaak geschonden door zowel Oekraïense militairen als pro-Russische rebellen. Onder meer bij Debaltsevo, Marioepol en de luchthaven van Donetsk is gevochten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl