NOS Nieuws

Duitse wielerwedstrijd afgelast wegens terreurdreiging

Duitse politie voorkomt terreuraanslag

De Duitse politie denkt een terroristische aanslag te hebben voorkomen. Bij een inval in een huis in Oberursel, bij Frankfurt, zijn een gebruiksklare, zelfgemaakte pijpbom, stoffen om de bom tot ontploffing te brengen, een automatisch geweer en munitie gevonden.

Mogelijk doelwit van de aanslag was een wielerwedstrijd morgen in Frankfurt en omgeving, waar tienduizenden mensen werden verwacht. Vanwege de vondst is de wielerwedstrijd afgelast. Justitie vindt het gevaar te groot om het evenement te laten doorgaan. Op de deelnemerslijst stonden onder meer Nederlandse ploegen, net als de Duitse toprenner John Degenkolb.

Spiritus en peroxide

Een 35-jarige man en een 34-jarige vrouw zijn gearresteerd. De man had contact met salafisten in Frankfurt. De twee werden al langere tijd in de gaten gehouden. Aanleiding was een tip van een medewerkster van een bouwmarkt. Zij meldde dat de twee onder een valse naam grote hoeveelheden waterstofperoxide en spiritus hadden gekocht.

De man zou verder een stuk bos op de route van de wielerwedstrijd hebben verkend. De combinatie van zijn gedrag en de aangekochte stoffen maakte dat het OM besloot in te grijpen. De route van de koers is helemaal nagezocht, onder meer met honden. Het is nog niet bekend of er iets gevonden is.

De inval was vannacht. Een arrestatieteam en explosievenexperts doorzochten de woning en auto van de twee. Ze zijn verhoord. Vanmiddag is er op diverse plaatsen bij het huis gegraven.

Jeroen Wollaars over terreurdreiging Duitsland

Aanzienlijke terreurdreiging

De terreurdreiging in Duitsland is niet verhoogd. Die blijft aanzienlijk. In maart kondigde minister De Maizière van Binnenlandse Zaken aan 400 miljoen euro extra uit te trekken voor politie, recherche en de binnenlandse veiligheidsdienst. Hij zei toen dat het aantal gevaarlijke mensen nog nooit zo groot is geweest.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl