ANP
NOS Nieuws

Triodos Bank mocht van kabinet prostituees weigeren

Het kabinet vindt dat Triodos Bank een vereniging van sekswerkers een bankrekening mocht weigeren. De ministers Dijsselbloem en Van der Steur zeggen zich niet te willen bemoeien met de beoordeling door een bank van individuele gevallen.

De belangenvereniging van sekswerkers vroeg een rekening aan bij Triodos, maar dat werd afgewezen. De bank wil naar eigen zeggen geen bedrijven financieren "die werkzaam zijn in de pornografie".

Economisch verkeer

PvdA-Kamerlid Rebel vindt dat de vereniging hierdoor wordt uitgesloten van faciliteiten die "nodig zijn voor deelname aan het economisch verkeer". De ministers erkennen dat er een spanningsveld is, want als geen enkele bank een belangenbehartiger van sekswerkers als klant zou accepteren, zou die club praktisch niet aan het betalingsverkeer kunnen meedoen.

Maar zolang er genoeg andere banken zijn waar de vereniging wel terechtkan, hoeft dat volgens Dijsselbloem en Van der Steur niet tot problemen te leiden. "Dat er in de markt diversiteit is in het beleid dat banken voeren, is op zichzelf niet bezwaarlijk", schrijven ze in antwoord op Kamervragen.

Folder

Er komt een informatiefolder van de Nederlandse Vereniging van Banken waarin het acceptatiebeleid nog eens wordt uitgelegd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl