Van Gogh zit in het midden, met een pijp in zijn mond
NOS Nieuws

Mogelijk foto gevonden van pijprokende Van Gogh

Een veilinghuis in Brussel veilt volgende maand een foto die wordt gepresenteerd als een nieuwe, onbekende afbeelding van Vincent van Gogh. De foto is opgedoken in Frankrijk. Maar er zijn twijfels of het werkelijk de beroemde schilder is die op de foto staat.

Het Van Gogh Museum in Amsterdam kent de foto. "Het museum is van mening dat Vincent van Gogh niet op deze afbeelding staat", laat het in een verklaring weten. Er zijn maar weinig foto's van Van Gogh bekend, alleen een paar kinderfoto's.

De foto is genomen op een binnenplaats in Parijs, in december 1887. Van Gogh zou in het midden zitten, met een pijp in zijn mond.

150.000 euro

Verder staan de schilders Paul Gauguin en Émile Bernard op de foto; Gauguin helemaal rechts en Bernard tweede van links. Helemaal links staat Arnold Koning, een jonge Nederlandse kunstenaar die bevriend was met Vincent en zijn broer Theo.

De foto is ontdekt door een bekende Parijse fotohandelaar, Serge Plantureux. Die vond hem in de collectie van Ronald Davis, een kleine boekhandelaar en uitgever in Parijs in de jaren 20 van de vorige eeuw.

Het is een kleine foto, met een afmeting van 8,8 bij 11,9 centimeter. De opbrengst die veilinghuis Romantic Agony verwacht, is 120.000 tot 150.000 euro.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl