AFP

Het bergingswerk in Oost-Oekraïne op de rampplek van vlucht MH17 is afgerond. De leider van de missie, Pieter-Jaap Aalbersberg, zei dat menselijkerwijs alles gedaan is wat mogelijk was en dat overal is gezocht. 

Volgens Aalbersberg zijn de afgelopen tijd veel stoffelijke resten geborgen. Zaterdagmiddag komen er weer zeven kisten met resten naar Eindhoven. Dat gaat gepaard met het gebruikelijke ceremonieel. Minister Van der Steur en Aalbersberg zijn ook bij het vertrek van de kisten uit Charkov.

Identificatie

Er zijn nog twee Nederlandse slachtoffers niet geïdentificeerd, maar na de laatste vondsten heeft Aalbersberg goede hoop dat dat nu wel kan gebeuren. Zeker is dat nog niet. De missieleider weet ook nog niet hoelang de nabestaanden nog in onzekerheid zitten. Het kan nog wel maanden duren voordat alle menselijke resten zijn onderzocht. 

De leider van de missie zei verder dat de afgelopen weken ook weer brokstukken, paspoorten en persoonlijke spullen, zoals trouwringen en horloges, zijn gevonden. De wrakstukken komen weer met vrachtauto's naar Nederland, om daar te worden onderzocht.

De Nederlandse onderzoekers keren de komende tijd terug naar Nederland. Met de plaatselijke autoriteiten en de OVSE is afgesproken, dat mocht er alsnog iets worden gevonden, dat later naar Nederland komt. Het is niet uitgesloten dat er inderdaad nog iets wordt aangetroffen, al denkt de leider van de missie niet dat het om veel zal gaan.  

Aalbersberg: veel persoonlijke bezittingen gevonden

STER reclame