Zo troosteloos als in '89, dat overkomt FC Groningen niet weer

1/3Aanvoerder van PSV Eric Gerets (links) in duel met Jos Roossien van FC Groningen. Op de achtergrond de lege Kuip. ANP
2/3Ronald Koemen en Gerald Vanenburg vieren de bekerwinst van PSV ANP
3/3Artikel uit het Nieuwsblad van het Noorden over de verloren bekerfinale van FC Groningen in '89 Nieuwsblad van het Noorden

De jeugdige supporter van nu kent de bekerfinale als een voetbalfeest. Ook dit jaar worden PEC Zwolle en FC Groningen gesteund door 18.000 eigen fans in De Kuip. Hoe anders was dat tijdens de laatste bekerfinale van de Groningers, in 1989.

Het is nu ondenkbaar, maar de beelden van toen laten een bijna leeg stadion in Rotterdam zien. Minder dan 10.000 mensen zagen hoe PSV met 4-1 over FC Groningen heen walste.

Een troosteloze Kuip dus, vond ook Jan Huijbregts, destijds manager technische zaken van de KNVB. "Dit is een teleurstellende ambiance. Ik ben in Londen bij de Cup Final geweest en dat is andere koek. Het lukt ons maar niet om dat hier in Nederland ook neer te zetten."

Terugblik op de bekerfinale van '89

Verslaggever Ragnar Niemeijer blikt met oud-spelers Hennie Meijer, Jos Roossien van FC Groningen en journalist Jan Mennenga terug op de bekerfinale van '89.

Autoshow gooit roet in het eten

Aanvankelijk had de bond het plan opgevat de eindstrijd in Utrecht, in het midden van het land, te laten plaatsvinden. Maar in de Galgenwaard was het veld door een autoshow in de voorgaande dagen onbespeelbaar geworden. Toen Utrecht niet beschikbaar bleek, werd zelfs het stadion van PSV geopperd als vervangende locatie.

Daar stak FC Groningen een stokje voor en uiteindelijk werd Rotterdam het decor voor de finale. De supporters bleven alleen massaal weg. "Volgend jaar is het ons plan om wel in Utrecht te spelen", sprak Huijbregts daags na de finale. Maar ook daar kwam het niet van. De bekerfinale ging niet meer weg uit De Kuip en is inmiddels uitgegroeid tot een zeer succesvol evenement.

Weg naar de finale

FC Groningen had in 1989 onder trainer Hans Westerhof een sterk elftal dat in de competitie uiteindelijk op de zesde plaats eindigde. Omdat de tegenstander in de finale, PSV, al landskampioen was geworden, waren de Groningers door het bereiken van de eindstrijd al zeker van Europees voetbal.

Het team van destijds werd gedragen door aanvoerder Jan van Dijk en de sterke spitsen René Eijkelkamp en Hennie Meijer. Het elftal speelde in de kwartfinales Ajax van de mat met 3-0 en in de halve finales werd Willem II met een 5-1 nederlaag teruggestuurd naar Tilburg.

Geen schaamte

In de finale was PSV veel te sterk, met spelers als Gerald Vanenburg, Ronald Koeman en Romário. Het Braziliaanse wonderkind scoorde al na twee minuten. De andere goals werden gemaakt door Juul Ellerman (2) en Wim Kieft. Voor FC Groningen was Hennie Meijer trefzeker.

Na afloop was trainer Hans Westerhof realistisch tegenover het toenmalige Nieuwsblad van het Noorden. "PSV heeft zoveel meer in huis dat wij ons niet hoeven te schamen."

Claus Boekweg van FC Groningen had te maken met Romário als directe tegenstander. "Hij liep mij aan alle kanten voorbij", erkent Boekweg. "Hoe dat kwam? Omdat hij beter was. Ik vind hem een prachtige voetballer met een schitterende techniek."

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Hoogtepunten bekerfinale 1989 PSV - FC Groningen (4-1)

STER Reclame