EPA

De Mount Everest mag vanaf volgende week weer beklommen worden. Volgens de lokale autoriteiten is er dan geen extra risico meer voor bergbeklimmers door de aardbeving.

Een groot aantal routes op de berg liep flinke schade op door lawines. Die ontstonden door de zware aardschok die deze week in het Himalayagebergte duizenden mensen het leven kostte. Een team van ervaren klimmers, 'The Icefall Doctors', zegt dat zij deze week een van de zwaar beschadigde routes kunnen herstellen.

Zij proberen op een gevaarlijke gletsjer op de zuidzijde van de berg zoveel mogelijk klimtouwen uit de diepe laag sneeuw te halen.

Lawines hebben veel tenten in het basiskamp vernietigd ANP

Door de lawines werden achttien bergbeklimmers en sherpa's in het basiskamp op de Mount Everest onder de sneeuw bedolven. De lokale autoriteiten zeggen dat er nog zo'n 60 à 70 buitenlandse klimmers in het kamp op de berg verblijven. 

Waarschijnlijk zullen er nog ongeveer 350 alpinisten proberen de top op 8800 meter hoogte te bereiken. Al met al zouden dan nog ongeveer 700 bergbeklimmers en sherpa's de Mount Everest kunnen bedwingen. Dat is een normaal aantal voor het lenteseizoen.

STER reclame