De ingang van het Service & Informatiecentrum van de UvA Pierre Hartendorf / NOS

De politie is het pand van de Universiteit van Amsterdam binnengegaan dat vanmorgen werd bezet. Zij zijn op zoek gegaan naar de actievoerders, maar hebben die niet meer aangetroffen. Volgens de UvA hebben vijf actievoerders met bivakmutsen en in het zwart gekleed het gebouw vanmorgen gebarricadeerd, zodat medewerkers niet naar binnen konden. Het gaat om het Service- en Informatiecentrum in de binnenstad. 

In een verklaring laten de actievoerders weten dat ze het gebouw hebben bezet in de aanloop naar 1 mei. Met ingang van dit jaar is de internationale Dag van de Arbeid geen vrije dag meer op de UvA. Ze noemen de afschaffing "het zoveelste teken van de schaamteloze vermarkting van de universiteit onder het neoliberale managersbewind".

1 mei

In de verklaring wijst het Students' 1st of May Committee op de gevolgen van de hoge werkdruk op de universiteit. Het beleid van de universiteit leidt er volgens hen toe dat onderzoek en onderwijs ondergeschikt worden aan de targets van het management. Dat gaat ten koste van de kwaliteit van het onderwijs en van het persoonlijk welzijn.

Eerder protest voor meer openheid en democratie op de UvA leidde twee weken geleden tot het vertrek van bestuurder Louise Gunning. De bezetting van vandaag lijkt los te staan van de eerdere protesten. De actiegroepen die het Bungehuis en het Maagdenhuis bezetten, zijn erdoor verrast. 

Ook de UvA voelt zich overvallen door de actie. "We waren juist begonnen om te overleggen na de bezettingen van de afgelopen tijd", zegt een woordvoerder. "De besprekingen zijn in volle gang en de sfeer is goed. Alle partijen zijn bereidwillig om te werken aan een meer democratische universiteit." 

Inschrijving

Vandaag en morgen zijn de laatste dagen dat aankomende studenten zich kunnen inschrijven voor het volgende studiejaar. Wat de gevolgen zijn van de bezetting voor de inschrijving, is nog niet duidelijk.

STER reclame