Nederlandse hulpverleners van het Urban Search and Rescue Team
NOS Nieuws

'Het verbaast ons dat de schade eigenlijk wel meevalt'

De kans bestaat dat de Urban Search and Rescue-operatie in Kathmandu vandaag alweer eindigt. Ondanks beelden van ingestorte gebouwen en grote hopen puin kunnen reddingswerkers niet veel uitrichten, omdat er niet veel werk meer is. "Het heeft ons allemaal verbaasd dat de mate van beschadiging eigenlijk wel meevalt", zegt Arjan Stam van het USAR-team vanuit de Nepalese hoofdstad.

De Nederlanders opereren samen met 53 andere reddingsteams vanuit een groot tentenkamp op een militair terrein naast het vliegveld van Kathmandu. Hier slapen en werken ze. Maar mogelijk kan het kampement alweer worden opgedoekt. De autoriteiten in Nepal zijn pessimistisch over de kansen om nog overlevenden te vinden in de ingestorte gebouwen en huizen.

"De lokale overheid zei vanmorgen dat we er rekening mee moeten houden dat de zoek- en reddingsfase afgerond gaan worden", zegt Stam. "Dat zeggen ze niet zomaar. Uiteindelijk bepalen zij of we wel of niet moeten stoppen."

En dat terwijl er nog altijd duizenden mensen worden vermist. "Dat soort informatie krijgen wij niet", zegt Stam. "Wij krijgen te horen op welke locaties er het vermoeden bestaat dat mensen in een ingestort pand aanwezig zijn, maar getallen over het aantal vermiste personen krijgen wij niet."

Beeld van de aardbeving: poort valt om

Overlevingskansen

De informatieverstrekking laat sowieso te wensen over, zegt correspondent Joeri Boom. "Het is hier één grote chaos als het gaat om de overheid in Nepal", zegt Boom. "Maar dat was het eigenlijk al vóór de aardbeving. De situatie heeft dat alleen maar verergerd."

Volgens Boom liggen er mogelijk nog wel levende mensen onder het puin. "De overlevingskansen hier in Nepal zijn gunstiger dan in andere gebieden als je klem zit na een aardbeving, omdat het hier regelmatig regent", zegt Boom. "Door het water dat naar beneden sijpelt, kan je wellicht een dag langer leven. Daardoor zou de overlevingskans zeven tot misschien wel acht dagen zijn. We zitten nu op dag vijf."

'Verkenning afgerond'

De totale USAR-operatie bestaat uit 54 reddingsteams. "Logisch dat er zoveel zijn gekomen vanwege de schaal, het land en de omvang van de bevolking," zegt Stam. "Nepal heeft zelf onvoldoende capaciteit dus het is logisch dat de vraag kwam. Dit kan dus gebeuren."

Het Nederlandse team, dat bestaat uit 62 hulpverleners en acht reddingshonden, is door de Verenigde Naties aangewezen om het bergingswerk in Nepal te coördineren. Sinds maandag zijn de Nederlanders in Kathmandu in touw. Ze hebben structuur aangebracht in de organisatie en het rampengebied in kaart gebracht.

Reddingsteams bergen lichamen
'Mogelijk stoppen... dat zegt de overheid niet zomaar'

"De verkenning is inmiddels afgerond", zegt Stam. "Het is anders dan hoe wij het als internationale gemeenschap hebben ingeschat. Als je hoort dat er zo'n zware aardbeving is in zo'n gebied, dan ga je uit van een enorme ramp. Je kunt het van tevoren niet inschatten. Dat kan pas na 24 tot 36 uur."

Die uren zijn inmiddels ruim verstreken. In die tijd zijn er slechts 14 mensen levend onder het puin vandaan gehaald; een klein aantal gezien de omvang van de ramp en het aantal reddingswerkers.

Het officiële dodental van de aardbeving is nu 5500.

'We hebben veertien mensen onder puin vandaan gehaald'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl