NOS Nieuws Binnenland

Aantal verkeersdoden niet verder gedaald

ANP

Het aantal verkeersdoden is vorig jaar gelijk gebleven. Er kwamen bij ongelukken 570 mensen om het leven, net zo veel als in 2013. Toen was er volgens het CBS en Rijkswaterstaat nog sprake van een forse daling van 12 procent.

Het CBS geeft geen verklaring waarom het aantal verkeersdoden niet verder is gedaald.

Sinds 2000 is het aantal verkeersdoden gehalveerd. De laatste vijftien jaar zijn er vooral minder mensen in personenauto's omgekomen. 

"De toegenomen verkeersveiligheid speelt hierbij mogelijk een rol, zoals de verbeterde beveiligingstechnieken in auto's, het aanleggen van rotondes en campagnes tegen alcoholgebruik in het verkeer."

Ouderen

Het aantal fietsers dat omkwam in het verkeer is sinds 2000 relatief het minste gedaald. Al tien jaar ligt dat aantal rond de 180 slachtoffers per jaar. Opmerkelijk is dat ten opzichte van 2013 er meer doden onder fietsende kinderen van jonger dan vijftien jaar vielen. Het waren er vorig jaar 13, tegen 5 in 2013. 

Opvallend is verder dat er de afgelopen vijftien jaar een verschuiving is te zien in het aantal verkeersdoden naar leeftijd. Waar in 2000 het grootste aantal slachtoffers onder twintigers viel, vielen vorig jaar de meeste verkeersdoden bij 70-plussers. De toename hangt volgens het CBS samen met de stijging van het aantal ouderen.

Reactie minister Schultz

In een reactie op de cijfers zegt minister Schultz dat Nederland nog altijd een van de meest verkeersveilige landen ter wereld is. "Maar elk verkeersslachtoffer is er natuurlijk één te veel. Daarom blijf ik samen met provincies, gemeenten en maatschappelijke partners inzetten op een verdere verbetering van de verkeersveiligheid.” 

STER reclame