Een vrouw staat naast de overblijfselen van ingestorte tempels in Kathmandu
NOS Nieuws

Hoop op meer overlevenden Nepal vervliegt

De autoriteiten in Nepal zijn pessimistisch over de kansen om nog overlevenden te vinden in de ingestorte gebouwen en huizen. Het dodental werd bij het begin van de dag bijgesteld naar 5500.

Het reddingswerk wordt door de regen ernstig gehinderd. Hulpteams waren in de ochtend wel actief in de hoofdstad Kathmandu, maar door het slechte weer konden helikopters niet vertrekken naar het binnenland.

Ook met vliegtuigen zijn er problemen. Op het vliegveld van Kathmandu kunnen nauwelijks vliegtuigen landen, waardoor de hulpverlening niet kan worden opgeschaald. Een team van het internationale Rode Kruis is in gesprek met de overheid over de problemen. Volgens het Rode Kruis staan veel landen te trappelen om hulp te bieden, maar kan dat nu logistiek niet worden gerealiseerd.

'Nog veel vragen'

Ook de informatieverstrekking laat te wensen over, zegt correspondent Joeri Boom. "Het is hier één grote chaos als het gaat om de overheid in Nepal", zegt Boom. "Maar dat was het eigenlijk al vóór de aardbeving. De situatie heeft dat alleen maar verergerd."

Volgens Boom is het opmerkelijk dat gezegd wordt dat het gehele aardbevingsgebied is afgezocht. "Welke dorpen zijn nu eigenlijk getroffen? Ze zeggen dat het gebied is afgezocht, maar ook in Noord-India en Bangladesh zijn slachtoffers gevallen, dus het gebied van de aardbeving is veel en veel groter dan het gebied dat nu is afgezocht. Overlevenden zou je ook daar moeten zoeken. Er zijn nog veel vragen."

5500 doden

Het officiële dodental is nu 5489. De ruim 80 doden in India en Tibet moeten daarbij worden opgeteld. Er zijn 11.000 gewonden en volgens de VN zijn 600.000 huizen en gebouwen verwoest of zwaar beschadigd.

De VN heeft een oproep gedaan aan de lidstaten om op korte termijn ruim 400 miljoen dollar beschikbaar te stellen om de Nepalese regering te ondersteunen bij het verlenen van noodhulp in de komende drie maanden.

Reddingsteams bergen lichamen

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl