Een groep Nederlanders werd dinsdag vanuit Nepal teruggevlogen naar Nederland
NOS Nieuws

Ruim 750 Nederlanders in Nepal tijdens beving

Toen Nepal zaterdag door een aardbeving werd getroffen, bevonden zich 750 Nederlanders in het land, heeft Buitenlandse Zaken bekendgemaakt. Zeker 500 van hen zijn inmiddels gelokaliseerd.

Mogelijk heeft een deel van de overige Nederlanders het land al verlaten, schrijft het ministerie in een persverklaring. Het ministerie komt met de nieuwe cijfers op basis van informatie van reisbureaus, familieleden en vrienden van de reizigers.

SOS International gaat ervan uit dat tijdens de beving ruim 500 Nederlanders in Nepal waren. Het verschil wordt mogelijk verklaard door het al dan niet meetellen van Nederlanders die in Nepal wonen. SOS International heeft met vijf Nederlandse reizigers nog geen contact gehad.

Melden

Nederlanders in Nepal die nog geen contact hebben gehad met Buitenlandse Zaken wordt gevraagd zich telefonisch te melden bij het ministerie via het nummer +31(0)70-3486486. Nederland probeert samen met internationale partners helikopters te organiseren om staatsburgers in afgelegen gebieden te bereiken.

De Nederlandse honorair consul in Nepal heeft versterking gekregen van extra ingevlogen medewerkers van Buitenlandse Zaken om de Nederlanders in Nepal op te vangen en bij te staan.

De commandant van het Nederlandse reddingsteam USAR dat in Nepal naar overlevenden zoekt, heeft signalen gekregen dat de Nepalese overheid op "niet al te lange termijn" het zoeken wil beëindigen.

"We moeten ons daarnaar voegen", zei commandant Peter Bos in Nieuwsuur, hoewel USAR-teams in andere missies nog wel eens zeven à acht dagen na een aardbeving overlevenden hebben aangetroffen.

De 62 Nederlandse reddingswerkers hebben nog geen overlevenden gevonden. Alle internationale 'search-and-rescue-teams' samen hebben tot dusver veertien mensen levend onder het puin vandaan kunnen halen.

Bos verwacht dat de Nepalese autoriteiten USAR en de andere teams zullen vragen om te helpen met het bergen van de doden, als de zoektocht naar overlevenden wordt afgeblazen. "Onze mensen willen dat ook graag", aldus Bos.

'We hebben veertien mensen onder puin vandaan gehaald'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl