Protest van uitgeprocedeerde asielzoekers bij de Tweede Kamer deze maand ANP

Utrecht zet de eigen bed-bad-broodopvang voor uitgeprocedeerde asielzoekers in weerwil van de regeringsplannen gewoon voort. Dat betekent dat de vreemdelingen in Utrecht ook in de toekomst kunnen rekenen op noodopvang en begeleiding, schrijven burgemeester en wethouders aan de gemeenteraad. 

Het stadsbestuur zegt dat de regeringscoalitie Utrecht onvoldoende heeft gekend in het besluit over een nieuw opvangsysteem voor uitgeprocedeerde asielzoekers. 

Boete

VVD en PvdA spraken onlangs af dat de Nederlandse gemeenten moeten stoppen met hun bed-bad-broodopvang. 

Daarvoor in de plaats komen er in de vijf grote steden centra waar vreemdelingen kort mogen blijven om zich voor te bereiden op terugkeer naar hun vaderland. Gemeenten die de 'oude' opvang voortzetten, riskeren een boete.

Utrecht noemt de plannen "niet humaan" en voorziet risico's voor de openbare orde en veiligheid.  B&W zeggen gewoon in gesprek te blijven met het Rijk en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten om tot een "sluitende aanpak" voor de opvang van de uitgeprocedeerden te komen.  

Andere steden

Onder meer Rotterdam, Groningen, Arnhem en Nijmegen hebben de afgelopen dagen ook al laten weten niets te voelen voor de beëindiging van de 'oude' opvang.   

Morgen debatteert de Tweede Kamer over de plannen voor een nieuw asiel- en uitzetsysteem. 

STER reclame