ANP

Nederland voldoet niet aan een Europese Richtlijn voor energiezuinige gebouwen. Dat blijkt uit een bericht van de Europese Commissie. Maar aan welke regels Nederland dan niet voldoet, is nog onduidelijk.

GroenLinks in het Europees Parlement vat de brief op als kritiek op het Energielabel voor woningen. Europarlementariër Bas Eickhout: "Eerst weigerde de Nederlandse regering het label in te voeren, en nu is het niet in lijn met de eisen." Volgens hem loopt Nederland het risico dat de Commissie een rechtszaak begint.

Ook D66 leest de brief als een waarschuwing dat het Energielabel niet voldoet aan de Richtlijn. "Wij willen zo snel mogelijk een debat met minister Blok", zegt Kamerlid Verhoeven. PvdA-Kamerlid De Vries steunt dat: "Al is het maar om nog een keer te zeggen dat we niet blij zijn met dit label." 

Huiswerk

Maar volgens de VVD gaat het om adviezen die Nederland moet opvolgen om de Richtlijn voor energiezuinige gebouwen op de juiste manier in te voeren. "Leuk dat D66 zijn huiswerk doet, maar dan moet je het wel goed doen", zegt Kamerlid Van der Linde. Hij wil eerst een schriftelijke toelichting van minister Blok.

Het ministerie van Binnenlandse Zaken gaat uitzoeken wat er precies aan de hand is en zal de Tweede Kamer op de hoogte brengen.

Kamer wil weten wat Nederland verkeerd doet

STER reclame