NOS Nieuws

Reddingsteams Nepal vinden weinig overlevenden

  • Marieke de Vries / NOS
    Leden van het Nederlandse reddingsteam in Nepal
  • Marieke de Vries / NOS
  • Marieke de Vries / NOS

De ruim vijftig reddingsteams in Nepal hebben in de afgelopen dagen slechts dertien overlevenden onder het puin vandaan gehaald. Dat zegt de teamleider van het Nederlandse reddingsteam (USAR) in Nepal, Arjan Stam. Hij houdt er rekening mee dat de internationale 'search-and-rescue-missie' morgen wordt beëindigd. Hij maakt dat op uit gesprekken die hij vanochtend heeft gevoerd met de autoriteiten in Nepal.

De woordvoerder van USAR in Nederland zegt dat de reddingsmissie in principe gewoon doorgaat, tenzij van de lokale autoriteiten het bericht komt dat ze moeten stoppen.

Stam zei ook dat de verwoestingen de Nederlandse en buitenlandse teams eigenlijk meevallen. Veel oude gebouwen zijn weliswaar ingestort, maar ook staat er nog heel veel overeind. In Nepal zijn 54 buitenlandse reddingsteams actief.

'De getroffenen wachten nog steeds op tenten en voedsel'

Coördinatie

Onduidelijk is nog of de teams een andere taak krijgen en of ze naar de afgelegen gebieden in Nepal worden gestuurd.

Gisteren belastte de VN Nederland met de coördinatie van het reddingswerk in Nepal. De supervisie daarover blijft bij de regering in Kathmandu liggen. De Nederlanders overleggen met de autoriteiten in Kathmandu over de sectoren die de afzonderlijke teams toebedeeld krijgen.

Het Nederlandse team bestaat uit 62 mensen en acht honden en is gespecialiseerd in het redden van mensen in ingestorte gebouwen.

Tot nu toe zijn er 325 Nederlanders uit Nepal terug, of onderweg naar huis

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl