Een boze inwoner van Kathmandu wordt tegengehouden door de oproerpolitie
NOS Nieuws

Ongeduld groeit in Nepal, net als het dodental

In en buiten Kathmandu beginnen mensen hun geduld te verliezen omdat de hulpverlening te traag verloopt. In de Nepalese hoofdstad blokkeerde een groep van 200 mensen het verkeer. Ook kwam het tot een treffen met de politie, die niemand arresteerde. In de stad zijn de banken weer een paar uur per dag geopend. Gedurende die tijd kunnen de pinautomaten weer gebruikt worden.

Wel zijn enkele tientallen mensen opgepakt wegens het plunderen van verlaten huizen. Ook zijn arrestanten ervan beschuldigd dat ze paniek zaaien door berichten te verspreiden over een nieuwe grote aardbeving.

Het Wereldvoedselprogramma van de Verenigde Naties (WFP) noemt het grote aantal slachtoffers en getroffenen als verklaring voor het feit dat de hulp nog lang niet iedereen bereikt heeft. Onder normale omstandigheden moet de regering hulp kunnen bieden aan bijvoorbeeld 20.000 tot 30.000 slachtoffers, maar woordvoerder Pinnock wijst erop dat dat er in dit geval 8 miljoen zijn.

5000 doden

Ondanks het toenemende ongenoegen zijn de hulp- en reddingsteams meer en meer actief in de dorpen rondom de hoofdstad Kathmandu. WFP-woordvoerder Pinnock zegt niettemin dat het nog enige tijd kan duren voor hulp kan worden geboden aan alle overlevenden in de afgelegen gebieden. Veel wegen zijn door de aardverschuivingen onbegaanbaar geworden.

Het dodental door de aardbeving van zaterdag is opgelopen tot boven de 5000, deelt de Nepalese politie mee. Het officiële dodental is 4989. Het aantal komt boven de 5000 uit als daar de 18 doden op de Mount Everest en 86 doden in India en Tibet bij worden opgeteld.

Door de ramp zijn ruim 10.000 mensen gewond geraakt en tienduizenden mensen dakloos geraakt. De VN deelde gisteren mee dat meer dan 8 miljoen mensen in Nepal door de ramp zijn getroffen, een kwart van de totale bevolking.

Inwoners verwoest dorp Sankhu hopen op hulp

NOS-correspondent Joeri Boom was vandaag in het dorp Sankhu, op 10 kilometer van de hoofdstad. Hij was er getuige van dat kort na elkaar een Chinees, een Turks, een Frans en een Singaporees hulpteam het grotendeels verwoeste dorp binnentrokken.

De coördinatie van de hulp gaat dus nog niet goed, zegt Boom. "Het is verbijsterend dat er opeens vier van die teams in het dorp staan, terwijl de hele vallei in puin ligt en een groot deel van Nepal zwaar te lijden heeft. Die teams zijn ook elders nodig."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl