NOS NieuwsAangepast

Ruimtecapsule Progress 59 tolt 'total loss' door de ruimte

Progress 59 tolt door de ruimte

De bemanning van het internationale ruimtestation ISS zegt dat de poging om de Russische bevoorradingscapsule Progress 59 te koppelen, is opgegeven. Gisteren raakte de Russische ruimtevaartorganisatie Roskosmos de controle kwijt over het bevoorradingsschip dat nu ongecontroleerd door de ruimte tolt.

De onbemande capsule was met zo'n 2500 kilo goederen aan boord onderweg naar het internationale ruimtestation ISS. Aan boord zijn onder meer water, brandstof en etenswaren voor de bemanning van het ISS.

Een Progress-capsule nadert ruimtestation ISS

Al vrij snel na de lancering ging het mis. Progress 59 (ook bekend onder de Russische naam Progress M-27M) stuurt geen gegevens terug naar de aarde waardoor het niet duidelijk is of de antennes zijn uitgeklapt en of het brandstofsysteem onder druk is gebracht. Dat laatste is nodig om de capsule naar het ISS te brengen.

Wonder

Verschillende pogingen om contact te krijgen met het ruimtevaartuig zijn mislukt. Wel werd een videosignaal opgepikt waaruit blijkt dat de Progress 59 ongecontroleerd om zijn as draait.

'Het zou goed met ons moeten komen'

Ook vandaag werd nog geprobeerd het contact te herstellen, maar dat is niet gelukt. De Amerikaanse astronaut Scott Kelly en de Russische kosmonaut Mikhail Kornienko hebben tegen persbureau AP gezegd dat het ruimtevaartuig door Roskosmos 'total loss' is verklaard. Het valt terug naar de aarde en zal waarschijnlijk tussen 7 en 11 mei in de dampkring terechtkomen en daar verbranden.

Het mislukken van de bevoorradingsmissie levert niet direct problemen op voor de bemanning van het ISS. Er is genoeg water en voedsel aan boord tot juni. Dan staat ook een nieuwe bevoorradingsronde op stapel. Ditmaal uitgevoerd door het Amerikaanse SpaceX.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl