In de Tweede Kamer is kritiek op de uitspraken van oud-VVD-leider Bolkestein, die stelt dat er voor bewuste joden geen toekomst is in Nederland vanwege het antisemitisme onder Marokkaanse jongeren.

Volgens PVV-leider Wilders zit Bolkestein er stevig naast. "Niet de 'bewuste joden' moeten emigreren, maar die Marokkanen die zich schuldig maken aan antisemitisme", laat hij via Twitter weten.

Capituleren

Het VVD-Kamerlid Van Nieuwenhuizen zegt wel begrip te hebben voor de "emotionele oproep" van haar partijgenoot. "Maar capituleren voor antisemitisme: dat nooit! Juist nu kiezen voor daadkrachtig aanpakken", twittert ze.

GroenLinks-leider Halsema vraagt zich af of Bolkestein "kierewiet" is. "Bedreigde mensen behoren beschermd te worden in eigen land."

Geen toekomst

Bolkestein bevestigde in Dagblad De Pers zijn eerdere uitspraken in het boek 'Het Verval' van Manfred Gerstenfeld over het jodendom in Nederland. "Met bewuste joden doel ik op joden die als zondanig herkenbaar zijn, zoals orthodoxe joden", aldus Bolkestein in de pers. "Voor hen zie ik geen toekomst hier vanwege het antisemitisme onder vooral Marokkaanse Nederlanders, die in aantal biijven toenemen."

Volgens Bolkestein kunnen ze beter emigreren naar de VS of Israël.

Het CDA wil nu dat er een 'top' komt over de bestrijding antisemitisme. De joodse en Marokkaanse gemeenschap moeten dan met minister Donner van Integratie om te tafel zitten om te praten over het probleem van antisemitisme. Het CDA-Kamerlid Sterk gaat hier dinsdag in het wekelijkse vragenuurtje voor pleiten.

STER reclame