In het nog te bouwen Forum Rotterdam komen nieuwe winkels Architectenbureau OMA

De waarde van bouwvergunningen voor nieuwe winkels is afgelopen jaar flink gestegen, terwijl er juist steeds meer bestaande winkelpanden leeg staan. Dat blijkt uit een rapport dat ABN Amro vandaag publiceert.

Volgens ABN Amro steeg de waarde van vergunningen die in 2014 zijn uitgegeven voor het bouwen van nieuwe winkels met 76 procent. De waarde van zo’n vergunning wordt bepaald door de prijs van het pand als het uiteindelijk is opgeleverd.

Te weinig coördinatie

Ondertussen zijn er steeds meer bestaande winkels die leeg staan door de opkomst van online winkels. Afgelopen jaar werd 8,7 procent van het winkeloppervlak niet gebruikt. Het jaar ervoor was dat nog 7,8 procent.

Madeline Buijs, econoom bouw en onroerend goed van ABN Amro, denkt dat dit onder meer komt doordat het vaak gemeentes zijn die winkelcentra laten bouwen. "Zij houden vaak lang vast aan plannen die al gemaakt zijn. Ze willen nog steeds nieuwe panden, ondanks dat er misschien in een andere plaats dichtbij veel leegstand is. Er is weinig coördinatie."

Als voorbeeld wijst Buijs op het grote winkelcentrum dat de gemeente Utrecht tot voor kort van plan was te bouwen in Leidsche Rijn. "Er ontstond veel discussie over of er nog wel genoeg vraag naar is." Inmiddels heeft de gemeente het geplande winkelgebied enkele duizenden vierkante meters kleiner gemaakt.

STER reclame