Reddingswerkers zoeken naar slachtoffers bij een ingestort hotel
NOS Nieuws

Nog 54 Nederlanders vertrokken uit Nepal

Een Belgisch militair vliegtuig is vanavond met 54 Nederlanders aan boord vertrokken uit Nepal. Het toestel vliegt eerst naar New Delhi. Daar worden de mensen uit het rampgebied opgevangen door ambassadepersoneel. Morgen vliegen ze door naar Brussel.

De Nederlanders op deze vlucht zouden meegaan met een toestel van Buitenlandse Zaken en SOS International. Dat vliegtuig zou 80 Nederlanders repatriëren maar kan nog niet landen doordat het te druk is op de luchthaven van Kathmandu. Voorlopig blijft het toestel op een luchthaven in Pakistan. Zodra er plek is in Kathmandu zal het alsnog 80 mensen naar Nederland brengen.

Vanmiddag kwamen al veertig Nederlanders uit Nepal aan op vliegbasis Eindhoven.

4300 lichamen geborgen

Na de aardbeving in Nepal zijn tot nu toe 4300 lichamen geborgen. De Nepalese premier Koirala vreest dat het dodental kan oplopen tot 10.000. Onder veel ingestorte gebouwen is nog niet gezocht naar lichamen. Ook is de noodhulp in het buitengebied nog niet op gang gekomen.

Het Nederlandse reddingsteam in Nepal heeft enkele gebieden buiten de hoofdstad Kathmandu al wel verkend. De redders zijn vlak bij het gebied geweest waar het epicentrum van de aardbeving lag. Het kostte de leden van het team veel moeite om daar te komen omdat de infrastructuur is verwoest.

Nederlandse redders in Kathmandu hebben vandaag op vijf verschillende plekken kunnen zoeken. Daar zijn geen overlevenden van de ramp aangetroffen. Wel werden vier overleden slachtoffers gevonden op plekken waar de speurhonden aansloegen. Deze lichamen zijn overgedragen aan de Nepalese autoriteiten.

Naast het zoeken naar overlevenden deelt het team voedselpakketten, water en dekens uit. Ook is het Nederlandse reddingsteam verantwoordelijk voor de coördinatie van de internationale reddingsoperatie in Nepal.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl