PvdA-Kamerlid Kuiken spreekt haar partijgenoten toe in de Pauluskerk Albert Bos / NOS

Uitgeprocedeerde asielzoekers hoeven met de nieuwe opvang- en begeleidingsafspraken niet meteen het land uit. Dat zei PvdA-Kamerlid Kuiken bij een bijeenkomst in de Pauluskerk in Rotterdam. In die kerk worden nu 21 illegalen opgevangen.

In het akkoord dat VVD en PvdA vorige week sloten werd een tijdelijke vorm van opvang afgesproken. Die tijdelijke opvang zou maar een paar weken mogen duren, waarna uitzetting volgt. Volgens Kuiken kunnen het aantal weken ook "alle weken van het jaar zijn". Ze zei dat ze geen behoefte heeft aan tijdsdruk op uitgeprocedeerden. 

'Gedrocht'

Op de bijeenkomst in de Pauluskerk waren enkele tientallen PvdA'ers afgekomen. Slechts een handjevol leden uitten kritiek op de regeling. Zo werd het akkoord door iemand een gedrocht genoemd. Een ander lid was bang dat mensen uit wanhoop gaan zwerven en stelen, "en dat willen we niet".

Kuiken reageerde door te zeggen dat kerken die de mensen opvangen geen strobreed in de weg zal worden gelegd. "Want het blijft de kerk en andere particuliere initiatieven vrij om bed, bad, brood te leveren", zei ze.

STER reclame