Geschorste directeur: NS-top was volledig op de hoogte

De inzet van een voormalig medewerker van Veolia door de NS-dochters Abellio Nederland en Qbuzz gebeurde op voordracht van de NS. Dat zegt Leon Struijk, voormalig algemeen directeur van Qbuzz/Abellio. 

Zijn opvolgster, Annemarie Zuidberg, bevestigt het verhaal van Struijk. Zij is samen met haar financieel directeur naar aanleiding van onregelmatigheden bij de aanbesteding van het openbaar vervoer in Limburg door de NS geschorst.

Struijk zegt dat de Veolia-medewerker zijn werkzaamheden heeft verricht op voordracht van de NS en dat zijn aanstelling door de afdeling juridische zaken is beoordeeld. "De hoogste leiding van NS was volledig op de hoogte van de inzet van deze medewerker tijdens de aanbesteding."

NS-topman Huges  

NS-topman Timo Huges zegt dat de zaken anders liggen. Volgens hem is hij terloops geïnformeerd dat er iemand van de concurrent zou worden aangetrokken. "Dat kan. Wat absoluut niet kan, is dat je met vertrouwelijke informatie omgaat zoals bij deze dochteronderneming is gebeurd."

Het hoofdkantoor was volgens hem niet op de hoogte van de geconstateerde onregelmatigheden. Huges zegt dat hij er volledig door werd verrast. 

Ook in het onderzoeksrapport (.pdf) over de aanbesteding in Limburg staat dat er "geen aanwijzingen zijn dat de Raad van Bestuur van NS hiermee bekend was."

STER reclame