Eten wordt vaak onhygiënisch bewaard in verpleeghuizen ANP

Verpleeghuizen doen volgens de Inspectie voor de Gezondheidszorg nog altijd te weinig aan het voorkomen van infecties. Bovendien worden vaak alleen de geïnspecteerde huizen verbeterd, niet de andere locaties van de instelling.

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) vindt dat het tijd wordt dat de instellingen echt in actie komen. De instellingen nemen volgens de inspectie niet de verantwoordelijkheid voor hygiëne en het voorkomen van infecties. Het risico dat een ziekte zich verspreidt is daardoor groot. 

De IGZ bezocht in 2013 dertig verpleeghuizen. De twaalf verpleeghuizen die een onvoldoende scoorden, kregen een tweede bezoek in 2014. De resultaten daarvan zijn nu bekendgemaakt. Ook in 2012 en 2013 publiceerde de IGZ resultaten van onderzoek naar de hygiëne in verpleeghuizen. De resultaten leken toen erg op de resultaten van nu.

Vooral de persoonlijke hygiëne van het personeel en de bewoners is onvoldoende. Medicijnen en eten worden niet hygiënisch bewaard. In maar een klein deel van de verpleeghuizen ging men bij nieuwe bewoners na wat het risico was dat iemand besmet was geraakt met een ziekenhuisbacterie.

STER reclame