Deze vrouw in een dorp bij Kathmandu is dakloos

'Nepal heeft hoge aaibaarheidsfactor'

  • Marc-Robin Visscher

    Verslaggever

  • Marc-Robin Visscher

    Verslaggever

Vanuit het Grotius College in Heerlen gaat jaarlijks een groep scholieren op excursie naar Nepal. Esmée (17), Lars (17) en Elianne (16) zijn al maanden bezig met de voorbereiding van hun reis, die voor juli staat gepland. Of het allemaal doorgaat, is nog niet te zeggen.

Het is moeilijk je voor te stellen hoe het er daar nu uitziet, zegt Esmée. "Afgelopen week is hier in Heerlen een ontploffing geweest. Dat was voor onze stad al een grote ramp. Ik denk dat in Nepal veel gebouwen er nu uitzien zoals dat ene gebouw hier in Heerlen."

Contact

Sequoyah van As (17) ging twee jaar geleden mee naar Nepal. "Ik ben er een stuk wijzer van geworden. Wij zijn hier heel erg verwend, de kinderen daar zijn blij met niets. Ik vind het heel erg om te zien hoe het land nu is verwoest. Daarom wil ik benefiet-concerten organiseren om geld op te halen voor Nepal."

De school werkt samen met de stichting Global Exploration. Deze instelling heeft als doel Nederlandse jongeren in contact te brengen met ontwikkelingslanden. De stichting, die met vijftien middelbare scholen samenwerkt, begon in 2005 in Peru en daar is Nepal later bijgekomen.

Sequoyah van As

"Nepal is een schitterend land met een heel andere cultuur dan de onze", zegt voorzitter Jos Smeets van Global Exploration. "Daarom is het zo interessant om daar met jongeren heen te gaan. Op dit moment ziet het er niet naar uit dat we er binnenkort naartoe kunnen. Ik hoor van mijn vrienden daar dat er nog veel meer doden zijn dan wij tot nu toe weten."

Jos Smeets

Madelon de Munter (20) is lid van de jongerenraad van Global Exploration. Vorige week ontving ze nog een delegatie uit Nepal in Heerlen. "Via sociale media heb ik contact met ze. Ze schrijven dat er behoefte is aan tenten, water en voedsel. Maar op den duur zal er wel meer hulp nodig zijn, denk ik. We gaan overleggen over welke acties we op touw kunnen zetten."

Madelonde Munter

Nepalezen hebben grote veerkracht en veel improvisatietalent

Albert Kampermann van Himalayan Care Hands

Albert Kampermann van Himalayan Care Hands heeft contact met medewerkers in het ziekenhuis dat zijn stichting in het oosten van Nepal heeft gebouwd. Het land geniet veel sympathie bij Nederlanders, zegt hij. "Nepal is een echte 'donor-darling', het heeft een hoge aaibaarheidsfactor."

Dat komt volgens Kampermann door de bevolking. "De cultuur is heel vriendelijk. Het is gewoon een heel prettig land om in te verblijven. Van mijn contacten in Nepal heb ik gehoord dat ons ziekenhuis nog overeind staat en dat het daar nu bijzonder druk is. Nepalezen beschikken over een enorme veerkracht en veel improvisatietalent. Het ontbreekt op dit moment vooral aan materialen en middelen."

Albert Kampermann

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl