NOS Nieuws

Van zingende Amalia tot trotse Willem-Alexander

Koning Willem-Alexander en zijn familie vierden vandaag Koningsdag 'nieuwe stijl' in Dordrecht. Het slotfeest met een muziek- en dansspektakel werd door duizenden toeschouwers bijgewoond. Ook de prinsesjes waren erbij. Een overzicht van het feest in video's.

Prinses Amalia zong even mee met Nielson

Volgens koning Willem-Alexander is met Koningsdag 'nieuwe stijl' eigenlijk Koninginnedag doorgezet. "Het is een nationaal feest en iedereen viert het op zijn eigen manier."

Koning: traditie gaat door met een paar nieuwe elementen

De koning en zijn familie kwamen in Dordrecht aan in de waterbus, die werd vergezeld door zeven stoomslepers. Vlak voor aankomst was er een luchtgroet van vier historische Fokker-vliegtuigen.

Koning vaart Dordrecht binnen

Een van de nieuwe onderdelen van Koningsdag is de Grande Parade. In Dordrecht bestond die uit schepen. Zo'n vijftig historische en moderne schepen voeren langs op het punt waar drie rivieren bij elkaar komen: de oude Maas, de Noord en de Beneden-Merwede.

De Grande Parade vanuit de lucht

Voor de koning was de dag geslaagd. Hij bedankte de Dordtenaren hartelijk voor de eerste Koningsdag 'nieuwe stijl'. "We zijn trots op jullie", zei hij tegen de inwoners. "Wat Dordrecht gedaan heeft is ongelofelijk geweest. De lat is hoog gelegd."

"Jullie hebben de lat heel hoog gelegd'

Het was vandaag allemaal wat hipper en vlotter dan vroeger. Voor sommigen even wennen, maar Dordrecht en de koninklijke familie kunnen terugkijken "op een geslaagde dag".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl