NOS Nieuws

Agenten gewond in grimmig Baltimore

In de Amerikaanse stad Baltimore zijn bij rellen tussen een groep jongeren en de politie zeker vijftien politiemensen ernstig gewond geraakt.

De ongeregeldheden braken uit na de begrafenis van de zwarte Amerikaan Freddie Gray, die eerder deze maand bij een arrestatie door de politie gewond raakte en een week later overleed.

De jongeren begonnen in het noordwesten van de stad met stenen naar een bus en passerende politieauto's te gooien.

De politie heeft de jongeren teruggedrongen en heeft straten waar ze zich ophouden afgegrendeld.

Rellen in Baltimore

Dreigementen

De politie van Baltimore zegt dreigementen te hebben ontvangen van diverse bendes uit de stad. Rivaliserende bendes, waaronder de notoire Black Guerrilla Family en de Bloods en Crips zouden zich hebben verenigd om gezamenlijk gezagsdragers, zoals politiemensen, "neer te halen".

Het is onrustig in Baltimore sinds de dood van de zwarte man Freddie Gray. Hij raakte twee weken geleden zwaargewond bij zijn arrestatie. Agenten weigerden hem aanvankelijk medische hulp. De 25-jarige man overleed een week later in het ziekenhuis.

Bij de begrafenis van Freddy Gray, vandaag, waren duizenden mensen aanwezig. Tijdens de dienst voorafgaand aan de begrafenis riep de advocaat van Gray's familie de zes betrokken politieagenten op te vertellen wat er precies gebeurd is. De oproep kreeg een staande ovatie van de aanwezigen.

Mars

De zwarte burgerrechtenorganisatie National Action Network (NAN) bereidt een protestmars van Baltimore naar Washington voor. De mars van 60 kilometer zal plaatsvinden in mei en twee dagen duren. Met de mars wil NAN de discriminatie van zwarte mensen door de Amerikaanse politie onder de aandacht van justitie brengen.

Gisteren liep een demonstratie van duizenden mensen tegen politiegeweld uit op rellen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl