1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
EPA
NOS Nieuws

Rechtszaak Batman-shooting van start

In de Verenigde Staten is de behandeling van het proces tegen James Holmes begonnen. Op 20 juli 2012 schoot de 27-jarige Amerikaan twaalf mensen dood in een bioscoop in de stad Aurora in Colorado, tijdens een vertoning van de Batman-film The Dark Knight Rises. Holmes staat terecht voor moord en kan de doodstraf krijgen.

Naast de dodelijke slachtoffers raakten zeventig bezoekers gewond in de kogelregen. De politie kon de verdachte, een student met fel oranje geverfd haar, op de parkeerplaats van de bioscoop aanhouden. Holmes zei tegen de agenten dat hij The Joker was, een personage uit een eerdere Batman-film. In zijn appartement vond de politie meer dan dertig zelfgemaakte granaten.

Tijdens de eerste zitting, drie dagen na de schietpartij, maakte de schutter een verwarde indruk. "Hij is mentaal niet aanwezig in de rechtszaal", stelde een voormalig FBI-deskundige toen. "Hij bevindt zich in een andere realiteit die hij zelf heeft gecreëerd."

20 juli 2012: bioscoopschutter richt bloedbad aan

De inhoudelijke behandeling van de zaak gaat waarschijnlijk maanden duren. De jury van twaalf personen krijgt foto's van het bloedbad te zien en zal de verhalen van getuigen horen. De juryleden hebben een zwijgplicht en mogen tijdens de behandeling het nieuws over de zaak niet volgen.

Allereerst moet de jury beslissen of Holmes toerekeningsvatbaar was toen hij het bloedbad aanrichtte. Zelf heeft de verdachte verklaard onschuldig te zijn omdat hij aan een geestelijke stoornis lijdt.

Als de jury hem ontoerekeningsvatbaar acht, gaat Holmes voor onbepaalde tijd naar een psychiatrische inrichting. Als hij volgens de juryleden wel bij zinnen was, moeten ze beslissen of hij levenslang krijgt, of de doodstraf. De aanklagers zetten in op een doodvonnis. Holmes heeft aangegeven schuld te willen bekennen in ruil voor levenslang, maar de aanklagers hebben dat afgewezen.

In Colorado is de doodstraf in 1997 voor het laatst voltrokken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl