Herdenking 150 slachtoffers Germanwings in Barcelona

1/3De Spaanse koning en koningin lopen door de Sagrada Familia naar hun plaats EPA
2/3Premier Rajoy en de Catalaanse premier Mas bij de herdenking ANP
3/3De Spaanse koning Felipe en zijn vrouw Letizia komen aan bij de herdenkingsdienst AFP

In de Sagrada Familia in Barcelona is een herdenkingsdienst gehouden voor de slachtoffers van de ramp met Germanwings. Daarbij waren 1200 nabestaanden uit twaalf landen aanwezig. Ook de Spaanse koning Felipe, premier Rajoy en de Nederlandse ambassadeur waren erbij.  

Het toestel stortte op 24 maart neer in de Franse Alpen. Daarbij kwamen de 150 inzittenden om het leven, onder wie 50 Spanjaarden. Hun nabestaanden hadden om de herdenking in Barcelona gevraagd. De Airbus van Germanwings was vertrokken uit de Catalaanse hoofdstad en had Düsseldorf als eindbestemming.

Tijdens de herdenking in de Sagrada Familia werden 150 kaarsen aangestoken, een voor elk slachtoffer. Tien dagen geleden werd in de Dom van Keulen ook een herdenkingsdienst gehouden en daarbij werden net zo veel kaarsen aangestoken. 

Dat betekent dat ook tijdens de dienst in Barcelona co-piloot Andreas Lubitz werd herdacht. Hij liet het toestel crashen toen de gezagvoerder de cockpit had verlaten om naar het toilet te gaan. De buitengesloten piloot slaagde er niet meer in om Lubitz van zijn daad af te houden.  

Na afloop van de herdenking gaf koning Felipe de nabestaanden een hand en betuigde zijn medeleven.