NOS Nieuws

Obama lacht zijn rivalen uit (en zichzelf)

'Haar van Obama mag terugpraten tegen de politie'

Bijna niemand van zijn politieke rivalen én vrienden bleef zaterdagavond gespaard. De Amerikaanse president Barack Obama dreef naar goed gebruik de spot met politici in Washington, inclusief zichzelf. "Ik zie er al zo oud uit dat (Republikein) John Boehner inmiddels Netanyahu heeft uitgenodigd voor mijn begrafenis."

Obama sprak tijdens het jaarlijkse galadiner voor Witte Huis-correspondenten, "de avond waarop Washington zichzelf viert". Eerder dit jaar was Obama ontstemd toen de Republikeinse meerderheidsleider in het Congres Boehner zonder overleg de Israëlische premier Netanyahu had uitgenodigd.

Bucketlist

Dat moment leende zich nu voor een relativerende grap. Zoals Obama ook partijgenoot Hillary Clinton op de hak nam, die volop campagne voert voor het Witte Huis. "Een paar weken geleden had ik een vriendin die nog miljoenen dollars per jaar verdiende. Nu slijt ze haar dagen en nachten in Iowa in een auto."

Over zijn laatste anderhalf jaar in het Witte Huis schertste Obama: "Ik heb nog een aantal zaken op mijn bucketlist (afvinklijstje, red.), en die rijmen op bucketlist. Nieuwe klimaatregelgeving? Bucket! Wetgeving over immigratie? Bucket", aldus Obama, die 'fuck it' bedoelde. Maar die woorden zijn op de Amerikaanse televisie niet acceptabel.

Uw haar is zo wit dat het tegen agenten mag terugpraten.

Cabaretier Cecily Strong

De president was zelf ook doelwit. Saturday Night Live-cabaretier Cecily Strong was het niet ontgaan dat Obama's haar na ruim zes jaar in het Witte Huis behoorlijk grijs is geworden. "Uw populariteitscijfer staat op 48 procent, maar uw haar staat inmiddels op 85 procent. Uw haar is zo wit dat het mag terugpraten tegen de politie."

Ongepast

Dat was een verwijzing naar de vele recente incidenten tussen blanke agenten en zwarte Amerikanen. Dat hierover en over andere ernstige kwesties grappen worden gemaakt, is volgens sommige critici van het jaarlijkse diner ongepast.

Obama was wel serieus toen hij over Washington Post-correspondent Jason Rezaian sprak. De journalist zit al negen maanden vast in Iran op verdenking van spionage. Rezaians broer Ali zat in de zaal. "We zullen niet rusten voordat hij weer veilig thuis is bij zijn familie", beloofde Obama.

Aan het eind van zijn speech kreeg de president hulp van Luther, zijn 'boosheidsvertaler', gespeeld door de komiek Keegan-Michael Key. Omdat Obama een woedeaanval in het openbaar niet kan riskeren, kwam Luther in actie om te vertalen wat de president echt denkt.

Obama heeft een boosheidsvertaler

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl