Man gered uit puin Nepal

Het aardbevingsgebied in Nepal is opnieuw getroffen door een zware naschok. Mensen renden gillend de straat op en gebouwen in Kathmandu schudden heen en weer. 

Gisteren waren er ook forse naschokken. De naschok van vanochtend was met een kracht van 6,7 op de schaal van Richter de zwaarste tot nu toe. De schok heeft vrijwel zeker tot nieuwe schade geleid. 

Het officiële dodental van de aardbeving is opnieuw naar boven bijgesteld. De Nepalese autoriteiten melden 2152 doden. Of er ook bij de nieuwe naschok slachtoffers zijn gevallen, is nog niet duidelijk. 

Dorp

De Nederlander Rene Veldt stond op een dak toen de aarde opnieuw beefde. Veldt werkt voor de Stichting Veldwerk in een weeshuis.

"Dat staat bij het dorpje Sanku, boven dat dorpje was een grote stofwolk", zegt Veldt tegen de NOS. Die wolk bleef minuten lang hangen doordat alles in het dorpje instortte. "Het was echt heftig. Ik heb het nog nooit zo gezien."

De schok was ook in de Indiase hoofdstad New Delhi te voelen. Er zijn nog geen berichten over nieuwe slachtoffers. Op de bergflanken van de Himalaya veroorzaakte de naschok nieuwe lawines. 

Zwaardere aardbevingen 

De aardbeving van gisterochtend had een kracht van 7,8 op de schaal van Richter. In ruim 24 uur zijn er bijna 30 naschokken geweest met een kracht hoger dan 4,5 op de schaal van Richter. Bij de Amerikaanse geologische dienst is dat een grens voor zwaardere aardbevingen.  

Het dodental voor Nepal staat nu op 1910. In de buurlanden zijn tientallen slachtoffers gevallen. 

STER reclame