ANP

Op de ring van Rotterdam is de aanrijtijd van bergingsvoertuigen de helft minder dan op andere plekken in het land. Dat komt doordat bergers tijdens de spits op de ring patrouilleren. Andere steden overwegen die aanpak over te nemen. 

Landelijk is de aanrijtijd van bergers gemiddeld 14 minuten. Rond Rotterdam lag die altijd al lager, op 9,5 minuten. Door een nieuwe aanpak is die het afgelopen jaar teruggebracht naar 6,5 minuten, meldt het AD.

Voorheen reden er al bergers op delen van de ring, maar Rijkswaterstaat stopte daarmee vanwege bezuinigingen. Een jaar geleden is het patrouilleren hervat, nu op de hele ring. Het Rijk betaalt de helft van de 350.000 euro die dat jaarlijks kost. Het Havenbedrijf betaalt de andere helft. 

File voorkomen

Auto's met pech of schade veroorzaken vaak lange files op de ring. Volgens een onderzoek voorkomt elke minuut dat een voertuig eerder wordt geborgen vier minuten file. 

Verschillende regio's zijn bezig met experimenten om incidenten sneller aan te pakken en zo files te voorkomen. In Amsterdam staan de bergers paraat bij de ring en daar overwegen ze de Rotterdamse aanpak over te nemen. 

STER reclame