ANP

Het bloemencorso trekt vandaag weer door de Bollenstreek, maar dat gaat niet zonder slag of stoot. Bij de organisatie worden ze bijna gek van de regeltjes en eisen die aan het evenement worden gesteld.

"En elk jaar wordt het gekker. Hadden we de vergunning voor het corso al binnen, krijgen we daarna nog eens een lijstje met veertien extra eisen", zegt Leo van der Zon, voorzitter van de Stichting Bloemencorso Bollenstreek. "Het wordt ons niet echt gemakkelijk gemaakt."

Een van de meest bizarre eisen is dat de praalwagens moeten zijn voorzien van een zwaailicht. Van der Zon: "Wie verzint nou zoiets? Soms denk je: het zijn regels om de regels."

Mede door al die eisen rijzen de extra kosten van het evenement de pan uit. Hij schat de extra kosten dit jaar op zo'n 85.000 euro. "En dat moeten we dan maar weer bij elkaar zien te krijgen."

Reactie gemeente

De Bollengemeenten weigeren tegenover de NOS om voor de microfoon te reageren. In een schriftelijke reactie zeggen ze alleen dat "veiligheid ook regels vereist". "Landelijk zijn de veiligheidsregels de laatste jaren aangescherpt. De politie houdt hier scherp toezicht op. De veiligheid waarborgen van deelnemers en bezoekers van het bloemencorso heeft nu eenmaal onze hoogste prioriteit."

De gemeenten zeggen kritisch te blijven kijken naar de regels. "Ook na deze editie zullen we weer gaan evalueren."

68ste editie

Vandaag is de 68ste editie van het bloemencorso. Zestien praalwagens rijden versierd met hyacinten, tulpen en narcissen van Noordwijk naar Haarlem. Zo'n duizend vrijwilligers hebben de afgelopen dagen de wagens opgetuigd, in een grote hal in Sassenheim. Het thema van het corso is '200 jaar koninkrijk'.

Het gratis toegankelijke evenement trekt ieder jaar een kleine miljoen bezoekers. Volgens de organisatie komt daarvan de helft uit het buitenland.

STER reclame