Annie Doorduin-Houben uit Herten liep de afgelopen tijd rond met een groot geheim: haar man zou een lintje krijgen. De verrassing bleek nog groter dan ze zelf al dacht.

Burgemeester Donders zette haar man Bas Doorduin in het zonnetje in een woon- en zorgcentrum in Roermond, de gemeente waaronder Herten valt. Nadat hij het lintje opgespeld had gekregen, werd ook Annie het podium opgeroepen. 

Ook Annie kreeg een lintje. Volgens de burgemeester is ze een vrouw die nooit nee zegt als haar om hulp wordt gevraagd.

Ik heb gewoon gedaan wat gedaan moest worden

De onderscheiden Bas Doorduin

Annie Doorduin was erg verrast door de onderscheiding. "Daar snap ik helemaal niks van", zei ze. Om haar man om de tuin te leiden, had ze vanmorgen voor vertrek nog tegen hem gezegd dat het niet om hem ging, maar om haar. 

Bas Doorduin reageerde op zijn onderscheiding zoals het een echte vrijwilliger betaamt: "Dat was helemaal niet nodig, ik heb gewoon gedaan wat gedaan moest worden."

Zijn vrouw had heel wat voorbereidingen moeten treffen om hem naar het woon- en zorgcentrum te lokken. "Ik had geen vermoeden", zei Bas Doorduin", maar vanochtend werd ik wakker en toen kreeg ik ineens een opdracht: Je moet in je goeie kostuum om 10.00 uur naar het zorgcentrum. Ik denk, dit stinkt naar misdaad."

Hij had er moeite mee omdat hij niet zelf het heft in handen heeft

De onderscheiden Annie Doorduin

Orkaan Haiyan

Bas Doorduin kreeg de onderscheiding voor zijn inspanningen als penningmeester van de Care and Share Stichting Sambulawan. Deze stichting verleent hulp aan Sambulawan, een plaats in het noorden van de Filipijnen. Sambulawan werd na orkaan Haiyan in november 2013 grotendeels verwoest. Doorduin ging erheen om te helpen met de wederopbouw.

Zijn vrouw is al bijna 20 jaar actief bij stichting de Zonnebloem en bij diverse zorgcentra waar ze als vrijwilliger helpt. Ook helpt ze haar man met de Care and Share Stichting Sambulawan.

Foto gemaakt op de Filipijnen, met rechts Bas Doorduin Privé-foto
Reisverslag na de orkaan van 2013

STER reclame