Slagter kreeg zijn lintje opgespeld door burgermeester Aptroot van Zoetermeer
NOS Nieuws

Lintje voor Jan Slagter en Jörgen Raymann

Nederland is sinds vandaag enkele duizenden lintjesdragers rijker. In de aanloop naar de verjaardag van koning Willem-Alexander zijn in totaal 2838 personen onderscheiden voor hun speciale verdiensten voor de Nederlandse samenleving.

Dit jaar is er een lintje voor onder anderen Jan Slagter, oprichter en presentator van Omroep MAX. Naast zijn werkzaamheden voor de omroep heeft hij de stichting Welzijn Gehandicapten Nederland opgericht en is hij daar actief als voorzitter. Ook is hij betrokken bij MAX Maakt Mogelijk. Met deze stichting probeert hij de leefomstandigheden van ouderen te verbeteren. Slagter is benoemd tot officier in de Orde van Oranje-Nassau, een stap hoger dan ridder in diezelfde orde.

Ook Guido van Woerkom is benoemd tot officier in de Orde van Oranje-Nassau. Hij was tussen 1999 en 2014 hoofddirecteur van de ANWB.

Raymann

Er is ook een lintje voor televisiemaker en cabaretier Jörgen Raymann. Hij maakt al ruim 25 jaar televisieprogramma's en zet zich in voor kindertehuizen in Suriname. Ook geeft hij workshops over maatschappelijke onderwerpen zoals huiselijk geweld. Hij mag zich ridder in de Orde van Oranje-Nassau noemen.

Bij de traditionele lintjesregen is er ook een onderscheiding voor zangeres Marga Bult, die actief is voor de stichting Kans voor een Kind en Alzheimer Nederland. Oscar Hammerstein krijgt een lintje voor zijn inzet voor hiv-patiënten. Beiden zijn benoemd tot ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

Vrijwilligers

De overgrote meerderheid van de gedecoreerden wordt onderscheiden voor vrijwilligerswerk. Slechts 144 mensen krijgen een lintje voor werkzaamheden in een betaalde functie. Net als vorig jaar is Noord-Brabant de provincie met de meeste lintjes.

Dit jaar zijn er minder lintjes uitgereikt dan andere jaren. Vorig jaar werden 3155 mensen onderscheiden. 2015 is een bijzonder lintjesjaar, omdat het Nederlands decoratiestelsel 200 jaar bestaat. Koning Willem I introduceerde in 1815 de Militaire Willems-Orde en de Orde van de Nederlandse Leeuw. De derde rang, de Orde van Oranje-Nassau, werd in 1892 ingesteld door regentes Emma.

Lintje voor Raymann

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl