Kamp kritisch over Kamermeerderheid tegen gaswinning Terschelling

Minister Kamp gaat de vergunningsaanvraag om gas te winnen op en bij Terschelling rustig en zorgvuldig bekijken. Voor aanvang van de ministerraad zei hij dat "we tegen een heleboel dingen zijn, maar dat we mensen wel gas moeten leveren". 

De Tweede Kamer sprak zich gisteren uit tegen gaswinning bij het Waddeneiland. Ze vroegen Kamp om de vergunningsaanvraag van het bedrijf Tulip Oil te bevriezen. De Terschellingse actiegroep gasTvrijTerschelling en de Waddenvereniging reageerden verheugd op de steun van de Kamer.

Huizen verwarmen 

Kamp reageerde vanmorgen kritisch. "Ik zou wel eens mee willen maken dat de Kamer zich ergens vóór uitsprak. Dat zou wel makkelijk zijn. Want gas hebben we natuurlijk wel nodig en elke week hoor ik weer dat we ergens tegen zijn." 

Hij zei dat de Kamer zich bijvoorbeeld tegen schaliegas heeft uitgesproken en voor een verlaging van de gaswinning in Groningen. "Maar intussen moeten we toch zorgen dat de huizen verwarmd kunnen worden en dat fabrieken kunnen draaien."

Komende winter

Vorige week werd bekend dat het gas- en oliebedrijf Tulip Oil komende winter een gasput op Terschelling wil boren. Kamp zou daar in juli of augustus een eerste besluit over nemen op economische gronden. Daarna zou de schade voor natuur en milieu worden beoordeeld.

In de vergunningsaanvraag staat verder dat er naar schatting 6 miljard kubieke meter gas onder Terschelling zit, voldoende om een jaar lang de helft van de Nederlandse huishoudens te voorzien. Het kost tientallen jaren om dit gas te winnen. Ter vergelijking: de NAM won in 2014 in totaal 55 miljard kubieke meter aardgas. 

Milieudefensie zegt dat minister Kamp "echt onzin" beweert. Volgens de milieuorganisatie is het gas uit het Terschellingse veld niet nodig. "Er zit amper 5 procent in van wat in Nederland jaarlijks verstookt wordt. Dat kunnen we makkelijk besparen."

STER reclame