Hans Maessen ANP

Republikein Hans Maessen eist dat vijf politiemensen alsnog worden vervolgd voor wederrechtelijke vrijheidsberoving tijdens de inhuldiging van Willem-Alexander op 30 april 2013. Het gerechtshof in Den Haag buigt zich volgende week hierover. Komende maandag willen leden van het Nieuw Republikeins Genootschap tijdens het bezoek van de koning aan Dordrecht opnieuw demonstreren.

Maessen werd met een medestander aangehouden op de Dam, vlak voor de balkonscène. Volgens de politie was er sprake van een persoonsverwisseling, maar Maessen zegt dat uit videomateriaal blijkt dat dit niet waar is.

Het bestuurslid van het Nieuw Republikeins Genootschap deed vorig jaar aangifte tegen de vier agenten die hem oppakten en tegen de politiechef van Amsterdam, Pieter-Jaap Aalbersberg. Maar het Openbaar Ministerie besloot hen niet te vervolgen.

Afdwingen

Maessen is nu naar het gerechtshof in Den Haag gestapt om alsnog strafvervolging van de vijf politiemensen af te dwingen. Het hof buigt zich op 29 april tijdens een besloten zitting over deze kwestie.

Volgens Maessen blijkt uit een reconstructie op basis van onder meer videobeelden dat er geen sprake was van een persoonsverwisseling. "Hieruit blijkt juist dat de verbalisanten exact wisten wie zij moesten aanhouden", zegt Maessen.

Beroofd

Hij zegt dat hij ten onrechte is aangehouden en dus op onrechtmatige wijze van zijn vrijheid is beroofd. Hij is daardoor ook beroofd van zijn grondwettelijk recht om te demonstreren, meent het NRG-bestuurslid.

Komende maandag, koningsdag, gaan leden van het NRG opnieuw op soortgelijke wijze actievoeren. In kleine groepjes willen ze in Dordrecht protestborden omhoog houden langs de route van koning Willem-Alexander.

STER reclame