Windows XP wordt sinds 8 april 2014 niet meer standaard ondersteund
NOS Nieuws

Overheid betaalt 1,7 miljoen voor Windows XP

De Rijksoverheid betaalt 1,7 miljoen euro aan Microsoft om het verouderde besturingssysteem Windows XP te kunnen blijven gebruiken. Vorig jaar betaalde de overheid al 3 miljoen euro voor extra ondersteuning.

Microsoft stopte april vorig jaar met de ondersteuning van het 14 jaar oude besturingssysteem. Consumenten en bedrijven kregen van Microsoft het dringende advies om over te stappen. Ook de overheid waarschuwde voor de gevaren van XP.

Alleen bedrijven en overheden die extra betaalden, kregen nog een jaar ondersteuning. De Rijksoverheid had extra tijd nodig om de 40.000 computers over te zetten en betaalde daarom 3 miljoen euro. "Naar verwachting is de migratie begin 2015 afgerond", schreef minister Blok van Wonen en Rijksdienst vorig jaar aan de Tweede Kamer.

Duurder

Een jaar later draaien zo'n 5000 pc's nog altijd op Windows XP. Volgens een woordvoerder gaat het om systemen die moeten blijven draaien en dus niet zomaar kunnen worden overgezet.

De nieuwe overeenkomst geldt voor zes maanden en is per computer een stuk duurder dan de vorige. Microsoft heeft de tarieven verhoogd, omdat de meeste organisaties inmiddels wel zijn afgestapt van Windows XP.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl