De rampplek van de MH17 in februari ANP

Forensisch anatoom George Maat, die op een openbare bijeenkomst voor studenten foto's van stoffelijke overschotten van slachtoffers van MH17 had vertoond, is uit het identificatieteam gezet. Tijdens het MH17-debat in de Kamer zei minister Van der Steur van Veiligheid en Justitie dat de samenwerking met Maat wordt beëindigd.

Het OM zoekt uit welke slachtoffers bij de presentatie van Maat op een scherm getoond zijn en zal de nabestaanden daarover informeren, zegt de minister. 

Normaliter mag een forensisch expert foto's en informatie delen met collega's, mits dat tijdens een besloten bijeenkomst of lezing is. Maat zei dat hij zich niet gerealiseerd had dat de lezing voor iedereen toegankelijk was en hij heeft zijn excuses aangeboden. Hij was al op non-actief gesteld.

Toestemming

Van der Steur zegt dat experts vanaf nu ook bij besloten bijeenkomsten niet zomaar foto's mogen laten zien. "In het vervolg zal toestemming gevraagd moeten worden aan de nabestaanden voor eventueel gebruik van foto's, ook voor presentaties voor deskundigen, ook als ze besloten zijn."

De foto's die Maat toonde, maken deel uit van het strafrechtelijk onderzoek, zegt Van der Steur. "Het Openbaar Ministerie heeft mij laten weten dat het elke vorm van communicatie voor afronding van het onderzoek hierover ongewenst vindt", zegt de minister.

Schokkend

Van der Steur noemde de presentatie en het openbaar maken gisteren al "buitengewoon ongepast en onsmakelijk". Hij zegt dat de nabestaanden het als uitermate schokkend hebben ervaren. Maat liet niet alleen foto's zien van lichaamsdelen. Ook gaf hij informatie vrij over het strafrechtelijk onderzoek, die niet juist was. 

Hij was een van de experts die werkten aan de identificatie van slachtoffers, in opdracht van het Landelijk Team Forensische Opsporing. Het LTFO betreurt het dat nabestaanden zijn gekwetst en gaat volgende week in gesprek met de Stichting Vliegramp MH17.

Van der Steur: samenwerking met Maat wordt beëindigd

STER reclame