'Ik hoorde dat je vanaf hier naar Europa kunt'

NOS / Lucas Waagmeester
Geschreven door
Lucas Waagmeester
correspondent in Turkije

Door correspondent Lucas Waagmeester

Er is geen plek waar Europa zo dichtbij ligt. Het continent waar lang van is gedroomd, kan hier bijna worden aangeraakt. Je kunt de heuvels in de verte zien liggen. De Griekse eilandjes vlak voor de Turkse kust zijn als een magneet. Wie naar Europa wil, grijpt hier zijn kans.

'Ik hoorde dat je vanaf hier naar Europa kunt'

In Izmir, de grootste stad langs de Turkse Middellandse Zeekust, verzamelen zich dit voorjaar naar schatting drie keer zoveel migranten als een jaar geleden. "En de situatie was vorig jaar al dramatisch. Het probleem is nog nooit zo groot geweest," zegt Sibel Yilmaz, buurtwerker in de wijk Basmane, waar veel vluchtelingen zich verzamelen.

"Natuurlijk door de oorlog in Syrië. Maar ook het aantal Afrikanen blijft maar toenemen," vertelt Yilmaz. De vluchtelingenstroom heeft van de oude stadswijk Basmane een Syrisch-Afrikaanse markt gemaakt.

Dixon komt uit Nigeria NOS / Lucas Waagmeester

Dixon

Dixon komt uit Nigeria: “Ik wilde werken in Turkije, maar dat lukt niet. Dus ik heb besloten om Turkije te verlaten en naar Europa te gaan. Daarom ben ik naar Izmir gekomen. Want ik hoorde van vrienden dat je vanaf hier de oversteek kunt maken naar Europa."

Een van zijn vrienden is dat al gelukt. "De eerste keer dat hij ging, kregen ze problemen met het bootje. Maar de Griekse kustwacht deed niks. Dus toen hebben ze de Turkse kustwacht gebeld, en die zijn ze komen redden. Maar toen waren ze wel weer terug in Turkije."

Hij probeerde het opnieuw. "Nu is hij in Griekenland. Hij zit in een opvangkamp. Ik wil daar ook naartoe. In Nigeria kan ik geen goed werk vinden. Als je geen goed werk kunt vinden, moet je naar een plek gaan waar je wel werk kan vinden."

Maria komt uit Sierra Leone NOS / Lucas Waagmeester

Maria

Maria komt uit Sierra Leone: "Ik ben pas twee weken in Izmir. Eerst was ik in Istanbul, maar veel mensen gingen hiernaartoe, dus ben ik ook gekomen. Ik kan nog niet naar Europa, want ik heb geen geld. Sommige meisjes bieden zich aan, om het geld bij elkaar te krijgen."

"In mijn land wordt veel geleden. Na de oorlog was ik mijn ouders kwijt en toen kwam ebola. Je kon al niet meer naar Liberia. Toen de grens met Guinee ook dichtging, dacht ik: ik moet weg hier. Toen ben ik gegaan."

"Ik wil naar Europa om een beter leven te vinden. Als het niet lukt, als ik niet naar Europa kan, dan ga ik een manier verzinnen om terug naar mijn land te gaan."

Justin komt uit Nigeria NOS / Lucas Waagmeester

Justin

Justin komt uit Nigeria: "Ik wil dit land uit, daarom ben ik naar Izmir gekomen. Hier kun je weg, heb ik gehoord. Ik vind het helemaal niks in Turkije. Zwarten worden niet als mensen behandeld hier. En het werk hier is slecht. Je verdient niks."

"Thuis hebben we Boko Haram. Je kunt nog wel de straat op, maar het is op sommige plekken in Nigeria gevaarlijk. En er is geen werk. Je leven is in gevaar in mijn land, daarom vind je hier veel Nigerianen."

"Ik heb vorige week geprobeerd om naar Griekenland te komen. We werden ontdekt door de Griekse kustwacht. Ze jaagden ons terug. Ze spuiten met water, zwaaien met vlaggen, ze doen alles om ons tegen te houden. Gelukkig kwamen we weer veilig aan land in Turkije. Maar ik wil niet in Turkije zijn. Ik wil naar Europa."