Het centrale examen wordt voortaan anders nagekeken.

Examens voortaan eerst nagekeken door 'vreemde'

Vanaf volgend jaar worden de centrale examens in het voortgezet onderwijs eerst nagekeken door een docent van een andere school. Pas daarna komt de 'eigen docent' aan de beurt.

Nu is de volgorde omgekeerd: eerst de eigen docent en dan de vreemde. Staatssecretaris Dekker denkt dat de examens zorgvuldiger worden bekeken als het systeem wordt veranderd. Hij komt daarmee tegemoet aan een voorstel van PVV-Kamerlid Beertema. Die zei dat veel leraren de tweede correctie niet of slecht uitvoeren.

Geen houvast

Dekker heeft zich bij de omdraaiing ook gebaseerd op een proef op tien scholen, georganiseerd door de VO-raad. De raad wijst erop dat een leraar van een andere school als eerste beoordelaar geen houvast meer heeft aan de resultaten van een eerdere correctie en dus alles zal nakijken. En de leraar van de eigen school zal daarna het werk nog eens zorgvuldig controleren, omdat het om 'zijn' leerlingen gaat, is de verwachting.

De staatssecretaris benadrukt dat onder de docenten die bij de proef betrokken waren draagvlak is voor omdraaiing van de volgorde. Het nieuwe systeem geldt voorlopig voor twee jaar en daarna wordt bekeken of het aan de verwachtingen voldoet.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl