De ingang van de Van Oudheusdenkazerne, waar het identificatieproces plaatsvindt.
NOS Nieuws

Identificatiemateriaal MH17 vaker gebruikt

Foto's van het identificatieproces van slachtoffers van vlucht MH17 zijn vaker gebruikt in presentaties. Dat zegt het hoofd van het Landelijk Team Forensische Opsporing (LTFO) tegen RTL Nieuws. Volgens Arie de Bruijn is het vaker voorgekomen dat leden van het identificatieteam in besloten presentaties geput hebben uit beeldmateriaal dat gemaakt is bij de identificatie in de Hilversumse Van Oudheusdenkazerne.

Gisteren bleek dat forensisch anatoom George Maat tijdens een lezing voor een studievereniging in Maastricht foto's had laten zien van binnen de muren van de kazerne. Ook gaf hij informatie over het strafrechtelijk onderzoek die niet juist bleek te zijn.

De studievereniging was van de afdeling gezondheidswetenschappen van de Universiteit Maastricht, maar buitenstaanders waren ook uitgenodigd om aanwezig te zijn. Naar aanleiding van de presentatie werd Maat op non-actief gezet.

Nabestaanden

Volgens De Bruijn zijn er afspraken over het gebruik van fotomateriaal voor het identificatieproces voor opleidingsdoeleinden. In besloten kring, voor vakgenoten, kan informatie worden gedeeld. De spreker mag zich niet uitlaten over zaken die buiten zijn vakgebied vallen. In zeker één geval is ook toestemming verleend, zegt De Bruijn.

Nabestaanden zijn daarvan niet op de hoogte gebracht. De waarnemend voorzitter van de Stichting Vliegramp MH17, Dennis Schouten, eist een verbod op het gebruik van de foto's. Tegen RTL zegt hij dat hij contact zal opnemen met de betrokken ministeries.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl