Oud-bestuursvoorzitter Geert Dales van Hogeschool InHolland heeft de Zwarte Piet 2010 gekregen. Deze publieksprijs voor het schenden van "oeroude Hollandse waarden" krijgt hij vanwege de gouden handdruk die hij kreeg bij zijn vertrek.

Dales moest het veld ruimen omdat de hogeschool erg makkelijk diploma's had uitgereikt. Hij kreeg een jaarsalaris van 180.000 euro mee.

Enkeltje Madrid

Ook het dubieuze declaratiegedrag van de bestuurders van InHolland speelde een rol bij de toekenning van de Zwarte Piet 2010. De winnaar van de Zwarte Piet krijgt een enkele reis naar Madrid.

Andere genomineerden voor de Zwarte Piet waren voetballer Nigel de Jong en de overleden horecamagnaat Sjoerd Kooistra. Zij vielen respectievelijk op door grof spel en vermoedelijke fraude.

Zelf opgehaald

Dales nam de prijs gisteravond persoonlijk in ontvangst in de Stadsschouwburg van Amsterdam, waar het Sinterklaasgala voor volwassenen werd gehouden.

Het is al uniek dat de 'winnaar' hem zelf komt ophalen, maar Dales had zelfs een dankwoord op rijm gemaakt. "Ik ben een man van open vizier. En daarom, waarde Sint, sta ik vanavond hier. Ook al zijn uw nominaties onzinnig, kwetsend en fout. Ik ben toch hier, omdat ik niet van wegduiken houd."

"Afspraak verbiedt mij privé of publiekelijk iets te zeggen. Daarom kan ik alle aantijgingen vooralsnog niet weerleggen."

STER reclame