Gemeenten vernietigend over akkoord
Het akkoord tussen VVD en PvdA over de bed-bad-broodregeling valt slecht bij de gemeenten die de regeling volgens de plannen straks niet meer mogen aanbieden. Als het akkoord wordt uitgevoerd, zouden alleen Amsterdam, Utrecht, Den Haag, Rotterdam, Eindhoven en Ter Apel nog mogen meewerken aan een vorm van opvang voor uitgeprocedeerde asielzoekers. Dat zou betekenen dat de bed-bad-broodregeling moet verdwijnen in enkele tientallen andere gemeentes.
Wanhopig
De gemeente Nijmegen laat bij monde van wethouder Bert Frings (GroenLinks) weten het een "wanhopig en onwerkbaar" akkoord te vinden. Hij vreest de asielzoekers die uit de opvang in zijn stad zouden worden gezet "per kerende post op straat onder de brug" aan te treffen. Frings acht de kans klein dat Nijmegen zal meewerken aan sluiting van de opvang.
Ook de Arnhemse wethouder Henk Kok heeft grote kritiek op het akkoord: "Het is Haags kaasstolpdenken als je denkt dat mensen nadat je ze een paar weken in één van die steden opvangt, het licht zien en dan terugkeren. Ik geloof daar geen spetter van". Kok wijst er ook op dat gemeenten volgens verschillende rechterlijke uitspraken een zorgplicht hebben voor mensen die op straat leven.
Grote gemeenten
Ook bij de gemeenten die zijn aangewezen als opvanglocatie, bestaan nog veel vragen. Burgemeester Jozias van Aartsen van Den Haag stelt dat er geen "quick fix" is voor de problemen met groepen asielzoekers. Hij is wel tevreden dat er nu gezocht kan worden naar een oplossing "zonder de druk van een kabinetscrisis". De gemeenteraden van Amsterdam en Utrecht zijn voor het doorgaan met de regeling die er al was voordat het Haagse akkoord gesloten werd.