De lijst in de China Daily China Daily/NOS
NOS Nieuws Buitenland

Peking publiceert top-100 corrupte ambtenaren

De Chinese president Xi Jinping heeft de strijd tegen corruptie in zijn land verder opgevoerd. Staatskrant China Daily heeft de foto's gepubliceerd van honderd ambtenaren die van corruptie worden verdacht.  

De verdachten zijn waarschijnlijk allemaal naar het buitenland gevlucht. Omkoping, verduistering en fraude zijn de meest voorkomende verdenkingen tegen de honderd. Niet alleen hun foto, maar ook persoonlijke informatie is vrijgegeven zoals geboorteplaats, leeftijden en welke talen ze spreken.

Arrestatiebevelen

Volgens de Communistische Partij heeft Interpol arrestatiebevelen uitgevaardigd voor alle Chinezen op de lijst. De meeste verdachten zijn volgens de partijcommissie die corruptie onderzoekt naar de Verenigde Staten, Canada en Nieuw-Zeeland gevlucht.

De publicatie volgt kort na de aankondiging van operatie Sky Net. Die heeft Peking opgezet om naar het buitenland gevluchte verdachten terug naar China te halen. Een eerdere operatie genaamd Fox Net leidde tot de aanhouding van 700 Chinezen. Sommigen keerden terug uit het buitenland in ruil voor strafvermindering.

President Xi Jinping begon in 2013 een grootschalige campagne tegen corruptie onder bestuurders en politici. 

STER reclame