Een AWACS-radarvliegtuig van de NAVO
NOS Nieuws

'Miljoenenclaim om overlast AWACS'

Omwonenden van de NAVO-basis Geilenkirchen willen een vergoeding voor de jarenlange geluidsoverlast door AWACS-vliegtuigen. Dat schrijven Limburgse media. Een succesvolle claim kan de Staat miljoenen kosten.

Morgen bespreekt de rechtbank of de eis ontvankelijk is. De 180 omwonenden worden bijgestaan door emeritus hoogleraar bestuursrecht Twan Tak.

8,1 miljoen euro

De eisers willen 1500 euro vergoeding per persoon per jaar als compensatie voor de overlast door de radarvliegtuigen. Vanaf de Duitse NAVO-basis, vlak over de grens bij Schinveld in Limburg, wordt al 30 jaar gevlogen. Dat komt neer op een eis van in totaal 8,1 miljoen euro.

Tak zegt in de krant dat de vergoeding aansluit bij bedragen die eerder zijn uitgekeerd aan omwonenden van luchthaven Schiphol en vliegveld Maastricht Aachen Airport bij het Limburgse Beek.

Vliegverbod

Over de geluidsoverlast van de AWACS is al veel langer discussie. In 2010 dreigde de Tweede Kamer zelfs met een vliegverbod voor de NAVO-toestellen vanwege de overlast, maar dat kwam er niet door de PVV.

Eerder probeerden 400 leden van de Vereniging Stop AWACS om een schadevergoeding van het Rijk te krijgen, maar de Raad van State gaf hen geen gelijk.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl