SP-leider Roemer (links) en D66-leider Pechtold (rechts)
NOS Nieuws

D66 noemt asielplan 'krankzinnig compromis', SP vindt het 'niks'

Oppositiepartijen SP en D66 vinden dat de coalitie de problemen van de opvang van illegale vreemdelingen op geen enkele wijze oplost. D66-leider Pechtold spreekt over een "krankzinnig Haags compromis". "Dit is echt niks", zegt SP-leider Roemer.

De VVD en de PvdA willen in slechts zes gemeenten een sobere opvang toestaan voor uitgeprocedeerde asielzoekers en andere illegale vreemdelingen. Deze bed-bad-broodopvang mag alleen nog in de vier grote steden, Eindhoven en Ter Apel.

Weer op straat

De SP en D66 wijzen erop dat de gemeenten aan dit plan niets hebben. Illegalen worden slechts voor een zeer korte duur opgevangen. Als ze niet uitgezet worden, komen ze weer op straat te staan en is er niets veranderd, benadrukken de partijen. "Vluchtelingen moeten nu opeens binnen een paar weken wel weten waar ze heen kunnen? Al jaren lukt het niet", zegt Pechtold.

D66 vindt het onbegrijpelijk dat de coalitie meer dan een week aan dit plan heeft gewerkt. "Dit is echt iets in een soort kokertje, het Torentje, verzonnen zonder de werkelijkheid in acht te nemen".

D66: krankzinnig Haagse compromis

Ook Roemer wijst erop dat de gemeenten in de problemen komen. "Hier is geen enkele burgemeester blij mee. Je hebt problemen en daar moet je een humane oplossing voor vinden. Nu krijgen ze straks een vorm van opvang en gooi je ze daarna de straat weer op. Dat is niks", aldus de SP-leider.

Roemer: dit is geen oplossing, dit is niks

CDA-leider Buma vindt het niet goed dat Asscher en Rutte een uiteenlopende uitleg geven over het nieuwe systeem. Asscher heeft gezegd dat de opvang blijft en Rutte zegt dat de bed-bad-broodregeling verdwijnt. "Dat kan niet beide waar zijn."

CDA: verschillende uitleg kan niet

De PVV vindt dat de VVD "slappe knieën" heeft door toch opvang voor illegalen toe te staan. "De VVD beloont wangedrag illegalen met extra opvang", twittert PVV-leider Wilders.

De ChristenUnie vindt dat het plan ten koste gaat van de asielzoekers en wil een hoorzitting om onder meer de mening van burgemeesters te horen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl